Telefon: +48 24 355-89-00

E-mail: biuro@provit.pl

Polski English
Strona startowa

O FIRMIE

PRODUKTY

POLITYKA JAKOŚCI

KONTAKT

 
   
 

PRODUKTY


Produkty zakwaszająco-konserwujące
- Sypkie i płynne produkty zakwaszająco-konserwujące

Biostymulatory
- Xtract dla zwierząt monogastrycznych
- Xtract dla przeżuwaczy

Dodatki aromatyczno-smakowe

Słodziki

Glicyniany paszowe - mikroelementy
- B Traxim 2C


INNE DODATKI SPECJALISTYCZNE



Carbovet

Castan

 

 
 

SYPKIE I PŁYNNE PRODUKTY ZAKWASZAJĄCO-KONSERUJĄCE

Zastosowanie kwasów w żywieniu zwierząt ma na celu zahamowanie rozwoju takich mikroorganizmów jak:

- bakterie;

- grzyby.

 

Stałe stosowanie kwasów zapewnia higienę i jakość surowców paszowych. Zalecane są specjalne mieszaniny kwasów i ich dawki  w zależności od skażenia i  wilgotności surowca. Kwasy są efektywnym środkiem utrzymywania czystości linii produkcyjnych w mieszalniach pasz, z powodzeniem stosowanym w programach wyeliminowania bakterii beztlenowych.

 

W żywieniu zwierząt możemy stosować:

- zakwaszacze płynne;

- zakwaszacze sypkie.

 

Zakwaszacze płynne są szeroko stosowane w mieszalniach pasz przystosowanych do zadawania kwasów (stal odporna na działanie kwasów) oraz fermach. Dzięki odpowiednim proporcjom kwasów produkty są w stanie zapewnić:

- odpowiedni wzrost zwierząt;

- ochronę przed bakteriami beztlenowymi;

- kontrolę czystości wody;

- redukcję biegunek.

 

Zakwaszacze sypkie są nanoszone dzięki odpowiedniemu procesowi na specjalny nośnik krzemionkę. Dzięki właściwościom sorpcyjnym nośnika produkty firmy Provit charakteryzują się dużym udziałem kwasów w produkcie. Zakwaszacze firmy Provit nie zbrylają się i nie powodują uszkodzeń opakowań.

 

Ogólne działanie kwasów przedstawia poniży opis.

Działanie kwasów organicznych w\g Rotha i Kirchgessnera 1995

 

W paszy:

ü  obniżenie pH i pojemności wiążącej (buforowej) paszy
ü
  efekt hamujący rozwój grzybów, bakterii, drożdży

W przewodzie pokarmowym

1)H +
ü
  obniżenie pH w treści żołądka
ü
  lepsze działanie pepsyny
ü
  korzystny wpływ na rozwój pozytywnej mikroflory

2)Aniony
ü
  tworzą kompleksy z kationami (Ca, Mg, Fe, Cu, Zn)
ü
  wpływ na mikroflorę przewodu pokarmowego

przemiana materii

ü  dostarczają dodatkową pulę energii

 

Zastosowanie kwasów w żywieniu prosiąt ma pozytywny wpływ:

- obniżają pH żołądka;

- obniżają pojemność buforową paszy;

- poprawiają strawność białka oraz całej paszy;

- selektywne działanie antybakteryjne;

- redukują problem biegunek, zwłaszcza w okresie odsadzeniowym;

- stymulują sekrecję enzymów trzustkowych;

- stymulują odbudowę kosmków jelitowych;

- poprawiają smak paszy i jej pobranie.

 

Firma Provit używa następujące kwasy:

 

Kwas propionowy:

Mocny konserwant paszowy jako środek przeciwgrzybowy.

Ze względu na silne działanie przeciwgrzybiczne kwas propionowy szczególnie nadaje się do konserwacji mieszanek paszowych.

- Wykazuje wyraźne działanie antymikrobiologiczne.

- Chroni pasze przed zapleśnieniem, redukuje ilość mikroorganizmów, przez co zabezpiecza je przed zagrzaniem się, zbrylaniem i stratami składników pokarmowych.

- Ze względu na hamowanie wzrostu grzybów skutecznie uniemożliwia powstawanie mykotoksyn.

 

Kwas mrówkowy:

Jako najmocniejszy, a także charakteryzujący się bardzo silnym działaniem antybakteryjnym i przeciwko drożdżom, odgrywa znaczącą rolę w żywieniu. Dzięki obu tym kwasom można skutecznie chronić pojedyncze komponenty paszowe oraz mieszanki przed salmonellą.

Zastosowanie kwasu mrówkowego u młodych zwierząt prowadzi do poprawienia ich wydajności wzrostu.

Przez obniżenie pH ilość bakterii typu e. Coli w paszy ulega redukcji, co prowadzi do ograniczenia ich nadmiernej ilości u zwierząt.

U świń obniżenie pH paszy wspomaga jej późniejsze zakwaszanie w żołądku.

Anion kwasowy wykazuje w przewodzie pokarmowym działanie bakteriobójcze i bakteriostatyczne, co prowadzi do zmniejszenia strat składników pokarmowych, a tym samym do poprawienia wykorzystania paszy. Prowadzi to do zmniejszenia problemów z trawieniem i występowania biegunek.

 

Kwas fosforowy:

To najmocniejszy kwas obniżający pojemność buforową paszy  o najniższym punkcie dysocjacji pK: 2.1

- Najniższe pH wśród kwasów stosowanych w żywieniu (szybka dysocjacja).

- Największy wpływ na obniżenie wartości buforowej paszy.

- Źródło wysoce przyswajalnego fosforu (szczególne znaczenie w dietach bezmączkowych pozbawionych dobrego źródła fosforu, jakim są mączki pochodzenia zwierzęcego).

- Składnik kwasów nukleinowych (DNA, RNA)

- Synergia z kwasem cytrynowym, poprawiającym smakowitość paszy.

- Zastosowany dla loch wysokoprośnych i karmiących istotnie obniża pH moczu z około 7 do 5,3 – 6.

- Ogranicza rozwój patogenów E.Coli, Salmonella, Staphylococcus (optimum pH do rozwoju: 6-8).

- Obniża ryzyko zakażeń prosiąt w wyniku kontaktu z odchodami macior.

- Poprawa strawności paszy i wykorzystania makro i mikroelementów.

 

Kwas mlekowy:

Stosowany kwas mlekowy to odmiana prawoskrętna, która dominuje w płynach ustrojowych oraz tkankach ludzi i zwierząt. Odmiana prawoskrętna kwasu mlekowego jest metabolizowana od 4 do 10 razy szybciej niż lewoskrętna. Energia wytworzona ze spalania kwasu mlekowego jest magazynowana pod postacią glikogenu. Podczas chorób zwierząt zachodzi zjawisko dysbiozy: zaburzenie równowagi mikroflory na korzyść flory patogennej. Dysbioza jest również efektem długotrwałej kuracji antybiotykowej. Kwas mlekowy stwarza warunki eubiozy, korzystnej dla rozwoju bakterii Laktobacillus współworzących odporność GALT.

 

Kwas cytrynowy:

- Stymuluje wydzielanie enzymów trzustkowych.

- Działa przeciwutleniająco (tworzy związki kompleksowe z kationami metali o zmiennej wartościowości takimi, jak żelazo i mangan, ograniczając ich prooksydacyjne działanie).

- Nadaje dobre walory smakowe paszy.

 

Kwas sorbowy:

Inhibitor pleśni i bakterii. Kwas sorbowy stwarza niekorzystne warunki dla rozwoju mikroflory saprofitycznej i chorobotwórczej, przez co ogranicza występowanie biegunek. Poprawia wykorzystanie paszy, zwiększa przyrosty masy ciała zwierząt oraz poprawia ich zdrowotność. Bardzo trwały w obróbce termicznej. Stymuluje  rozwój bakterii kwasu mlekowego.

 

Kwas octowy:

Należy do grupy kwasów bezpośrednio wpływających na mikroflorę bakteryjną. Oprócz zdolności obniżania pH środowiska bezpośrednio hamuje namnażanie się bakterii patogennych, co jest szczególnie ważne przy nierozwiniętym przewodzie młodych zwierząt. Korzystnie wpływa na stabilność tlenową, wspomaga procesy fermentacyjne w jelicie cienkim i grubym.

 

Kwas benzoesowy:

Bardzo mocny kwas przeciwgrzybowy, przeciwbakteryjny o udokumentowanym działaniu obniżania pH moczu u trzody i poziomu amoniaku.

 

Średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe (MCFA):

Występują naturalnie w mleku matki – wykazują antybakteryjny efekt przeciwko szkodliwym bakteriom.

Wykazują specyficzne działanie przeciwko szczepom bakterii: Salmonella, E.coli, Compylobakter, Clostridium, Streptococcus.

 

Poziom MIC dla kwasu C 8 (kwas kaprylowy) wynosi 0,14% ( E.coli), 0,072% (Clostridium perfingens). Dla kwasu C 10 (kwas kaprynowy) - odpowiednio: >0.17% i 0,043%.
  

Kwasy MCFA pobudzają regenerację nabłonka i poprawiają wchłanianie składników pokarmowych; zapobiegają stanom zapalnym jelit.

 

 
 

OBSŁUGA KLIENTA

tel. +48 24 355-89-00

E-mail: biuro@provit.pl

 

O FIRMIE

O Nas

Kontakt

RACHUNKI BANKOWE

Bank Pekao S.A. II oddział Kutno

konto PLN:
85 124017341111 000010753785
konto EUR: 74 124017341978 000010753798

NIP: 775-23-23-264
NIP VAT UE: PL 7752323264
REGON: 472840438