Telefon: +48 24 355-89-00

E-mail: biuro@provit.pl

Polski English
Strona startowa

O FIRMIE

PRODUKTY

POLITYKA JAKOŚCI

KONTAKT

 
   
 

PRODUKTY


Produkty zakwaszająco-konserwujące
- Sypkie i płynne produkty zakwaszająco-konserwujące

Biostymulatory
- Xtract dla zwierząt monogastrycznych
- Xtract dla przeżuwaczy

Dodatki aromatyczno-smakowe

Słodziki

Glicyniany paszowe - mikroelementy
- B Traxim 2C


INNE DODATKI SPECJALISTYCZNE



Carbovet

Castan

 

 
 

CASTAN - Taniny hydrolizowane-naturalny ekstrakt ze słodkiego kasztana jadalnego

 

  

Taniny są to związki fenolowe naturalnie występujące w wielu roślinach np. motylkowych, nasionach roślin strączkowych czy drzew - np. dębu, w długowiecznych sekwojach. Taniny należą do związków chroniących roślinę przed patogenami, grzybami oraz owadami.

 

Castan to 100%-owe taniny hydrolizowane, bogate w wiązania estrowe. Tylko taka forma tanin zapewnia działanie przeciwbakteryjne i zdrowotne. Głównymi związkami hydrolizowanych tanin to: vescalagin (40%) i castalagin (25%). Molekularna waga różnych tanin może różnić się od 500 do 3000 daltonów. Związki te w końcowym etapie rozkładają się w organizmie do kwasu galusowego (trihydrobenzoesowego), glukozy oraz innych monosacharydów. W tym procesie przemian uczestniczą również enzymy hydrolityczne, tzw. tanazy. Kwas galusowy wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybowe i antyoksydacyjne. Taniny kondensowane natomiast nie ulegają takim przemianom i wykazują działanie antyodżywcze. Udowodniono ich negatywny wpływ na strawność białka u zwierząt monogastrycznych. W żywieniu drobiu szczególnie dotyczy to aminokwasów siarkowych. Ważne jest więc aby w żywieniu zwierząt używać jedyny produkt zawierający taniny hydrolizowane: Castan firmy Provit.

 

Naturalne działanie tanin:
- na powierzchni błony śluzowej  jelita tworzą cienką warstwę nierozpuszczalnego, denaturowanego białka. Rozwój szkodliwych bakterii na błonie śluzowej jest w ten sposób utrudniony, a namnażanie się bakterii zostaje powstrzymane. Taniny tworzą trwałe wiązanie z białkiem występującym w ścianach bakterii patogennych, obniżając w ten sposób ich aktywność mikrobiologiczną i ilość produkowanych toksyn. To wyjaśnia przeciwbakteryjne działanie bez ryzyka rozwoju odporności. Badania naukowe (Drobnic et all., Vet. Univ. Ljubljana) potwierdziły, że w przypadku szczepów K 88, K 99, 987 P, w obecności ekstraktu kasztana jadalnego rozwój bakterii E. coli był 100 razy wolniejszy. W innym badaniu (Jamroz i współautorzy, 2009) wykazano, że dodatek tanin w ilości 250, 500 g/tonę paszy poprawił końcową masę broilerów o 3 i 2,64% oraz współczynnik wykorzystania paszy o – odpowiednio - 1,65 i 2,22%. Ściółka w tym badaniu była bardziej sucha od kontroli o odpowiednio 8,8% i 7,7%;

- Taniny wspierają  działanie enzymów przeciwutleniających;
- Zapobiegają utracie apetytu, przyrostów w sytuacjach chorobotwórczych i zmiennych warunków tuczu.
  

         

Efekt dla zwierząt:

- szybciej rosną;

- wykazują lepszą żerność;

- lepsza struktura kału;

- redukcja biegunek.

 

Castan w żywienu przeżuwaczy.

Taniny wiążą białko w środowisku żwacza krowy, chroniąc składnik przed rozkładem mikrobiologicznym. Następnie w wyniku kontaktu z sokiem żołądkowym w księgach i enzymów trzustkowych w jelicie cienkim, utworzone wcześniej kompleksy białkowe ulegają rozdzieleniu, a uwolnione aminokwasy - wchłonięciu. Tworzą więc większą pulę białka chronionego (bypass) dostępnego w jelicie cienkim. Kalkulacja tej frakcji białka w żywieniu krów wysokowydajnych ma istotne znaczenie dla wydajności mlecznej krowy. Efekt - wyższa mleczność i większa zawartość białka i tłuszczu w mleku. Taniny wywierają również wpływ na florę bakteryjną. Ograniczają rozwój flory patogennej, co powoduje obniżenie występowanie zaburzeń trawienia i procesów fermentacyjnych.

 

Zapobiegają chorobom jelitowo- żołądkowym, powodują lepszą przemianę materii, poprawiają produkcyjność zwierząt, zapobiegają rozwojowi pleśni, bakterii i wirusów; także lepsza gospodarka azotem i lepsze wykorzystanie energii dzięki mniejszej produkcji metanu.

 

 
 

OBSŁUGA KLIENTA

tel. +48 24 355-89-00

E-mail: biuro@provit.pl

 

O FIRMIE

O Nas

Kontakt

RACHUNKI BANKOWE

Bank Pekao S.A. II oddział Kutno

konto PLN:
85 124017341111 000010753785
konto EUR: 74 124017341978 000010753798

NIP: 775-23-23-264
NIP VAT UE: PL 7752323264
REGON: 472840438